Миналото на ‘Размисли без страсти’ категория

Как да се справим с привържениците на гей браковете

юни 23rd, 2013

Гей парадът беше отменен, или по-скоро се вля в настоящите протести, но въпросът за правата на хомосексуалистите все пак намери място в обществения ни дебат през последната седмица благодарение на серия от публикации във вестник „Култура“.
Следих внимателно протестите във Франция срещу легализацията на хомосексуалните бракове, прочетох и „скандалната“ статия на Михаил Шиндаров в „Култура“.
Заключението ми е, че противниците на гей сватбите нямат никаква стратегия. Тези хора не осъзнават, че най-лесният начин да се справят с желанието на хомосексуалистите да се бракуват е като им позволят да го направят. 80 % от хетеросексуалните ми приятели на моя възраст биха отишли в гражданското само ако им опреш пистолет в гърба. Те предпочитат да живеят с партньор(к)ите си на семейни начала, но без да узаконяват връзките си. Желанието на гейовете  да  получат правото да се женят в днешно време изглежда като атавизъм. Това е своеобразна социална инициация, напомняща на тинейджърски бунт. Ако тяхното искане бъде удовлетворено, сигурен съм, че до година-две меракът им да получат официалната титла „съпрузи“ ще се изпари и процентът на „законните семейни двойки“ сред тях няма да е по-голям от този на хетеросексуалните такива.
Мисля, че полемиката не е „за“ и „против“ хомосексуалните бракове. Важният въпрос днес е за бъдещето на брака като институция.

НЕДЕЛНО КИНО: ‘Демони’

юни 2nd, 2013

„Демони“ спечели наградата за късометражен филм на 30. Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ през 2011 г. Въпреки това едва ли сте го гледали. :)
Режисьор и сценарист е приятелят ми Александър Етимов. Сашето, както му викаме, е един от най-добрите монтажисти в България, а и в Европа. Вероятно сте гледали негови работи, без да знаете, че са негови. Последният филм, който монтира, беше „Цветът на хамелеона“.
Не това е обаче причината да ви представя неговата творба, макар че малко „реклама“ и подкрепа за приятел никога не е излишна. :)
Това филмче е алегория, поне според мен, на народопсихологичната ни патология, на чиито проявления ставаме свидетели „със страшна сила“ през последните месеци.

Приятно гледане! :)

DEMONS 2012 from Schmidt Studio on Vimeo.

Политическа демокрация по български

февруари 20th, 2013

„На „народа“ не му пука кой е на власт, важното е да го държи за топките“

Кучки vs мацки

януари 5th, 2013

- Защо винаги си падаш по някакви екстремистки психясали кучки?!

Не е първият приятел, който ми задава този въпрос. Може би е крайно време да се замисля и да открия отговора.
Винаги съм се обявявал против генерализациите и обобщенията, но в днешно време те са навсякъде. Ясно са обособени три категории мъже- спиртомани, сексомани и мани-мани. Разграничават се и три вида жени: кучки, мацки и не ми говори. За третия вид жени няма смисъл да говорим, така че нека обърнем внимание на първите два, до които се ограничава нашия избор.
Признавам си, че съм пристрастен и направо ще изложа своите доводи в полза на кучките, но естествено, сравнявайки ги с мацките:

1.Кучките са любвеобилни и верни!
Факт! Трудно е да се спечели любовта на кучка, което я прави още по- ценна, но успееш ли да грабнеш сърцето й, си сигурен, че те обича заради самия теб. При мацките винаги остава съмнението, че е по- привързана към апартамента ти, колата ти или портфейла ти…
2.Кучките ръмжат и се зъбят!
Когато има проблем, кучката поставя въпросът директно и категорично на обсъждане, докато мацката само се цупи, а ти не можеш да разбереш какво си сгафил.
3.Кучките се дресират по- лесно от мацките… с правилен подход.
4.Кучките знаят какво искат.
Доказателство е фактът, че почти всички кучки, които познавам имат успешни кариери. Повечето мацки пък нямат ясно определено занимание и от нямане какво да правят, ти вгорчават допълнително живота. Рядко съм виждал кучка да изпада в двоумение. Те не питат „какво да правя?!“, а казват „ще направя това“ и го реализират.
5.Кучките са социални.
Макар и егоистки, повечето кучки са запазили в себе си генът на глутницата, заложен им от вълчицата. Дори когато се опитват да се наложат на алфа мъжкарят, го правят с правилния подход и доза уважение. При кучките има усещане за „ние“, докато при мацките съществува само „аз“.

Забележки: а/ Повечето кучки имат котки за домашни любимци.
б/ Някои мацки се правят на кучки.

Това са моите доводи в полза на кучките. Те са лични и субективни, така че имате пълното право да не се съгласите с тях.

За съветите и съветниците

октомври 25th, 2012

Стигнал съм до заключението, че хората, които искат съвети, всъщност желаят да се освободят от тежестта на решенията. Затова, когато някой ми поиска съвет, отговарям: „Съвети не давам, подкрепям решения“.