НЕДЕЛНО КИНО: “чужденци” в “засада”…

септември 19th, 2010 от Ворце Публикувай мнение »

Ерез Тадмор и Гай Натив са представители на новата “либерална вълна” в израелското кино. Както останалите режисьори от тяхното поколение, отраснали в Израел, те също се опитват да дадат нова гледна точка към политическата и обществената действителност в региона и палестинско- израелския конфликт.

Ерез Тадмор вече е представян пред българска публика с филма му “Според размера”.

Искам да споделя две късометражки на това дуо, които се оказаха техния пробив в света на киното. Провокира ме факта, че тези филмчета са предназначени не само за зрителите в Израел и Близкия изток. Те са някак актуални и за българската ситуация.

В “Чужденци” става въпрос за побой над емигранти в градския транспорт, а само преди няколко месеца в един столичен трамвай се пердашиха леви и крайно десни активисти. “Засада” пък, макар и косвено, е посветен на футбола. Световното първенство по този спорт, както ви е известно, завърши съвсем скоро и емоциите около него не са отшумели съвсем. Но преди всичко тези две творби третират темата за обединението и разделението на/между хората. А съвсем наскоро ние отбелязахме 125 години от Съединението на България.

Простички истории заснети грамотно и въздействащо.

Приятно гледане! :)

ЧУЖДЕНЦИ /STRANGERS/ (2003)

ЗАСАДА /OFFSIDE/  (2006)

Реклама(ция)
  1. Руслан Трад казва:

    Преди време гледах трейлъри, Ерез Тадмор и Гай Натив са много добри!

Публикувай мнение